Јачева-Улчар: Најголема загроза за македонскиот јазик ни доаѓа од изложеноста на англиски јазик на...

Во последните неколку години, во контекст на актуелниот политички дискурс и интернационалните случувања кои ја вклучуваат македонската култура, особено македонскиот јазик, во рамките на...

Софисти: Првите учители на народот и демократи на знаењето

Денеска зборот софизам обично се употребува во пејоративно значење и реферира на знаења кои се половични, изведени без логичко следство или заклучоци кои се...

Стоицизам: Применлива филозофија и мудрост во живеењето

Иако денеска се популарни разни мотивациски говори, психолози кои ви делат совети како да живеете, хуманистичката парадигма во психологијата е оптимистична и таа ве...

Приказ на книгата „Феминистичка епистемологија“ : Дали жените поинаку го познаваат светот од мажите...

Сигурно досега сте ја слушнале фразата која се прифаќа секогаш здраво за готово и се повторува со голема леснотија, а таа е дека мажите...

ТВОРЕЧКО ОСОЗНАВАЊЕ НА СКУЛПТУРАТА

Неодамна во просторот на Националната галерија Чифте Амам во Скопје се одржа јубилејната ретроспективна изложба на македонскиот скулптор и сликар Ангел Димовски-Чауш (роден во...

Дали науката е неутрална или е сервис на родовите идеологии?

Разговарам со мојот невропсихијатар. Неволно воведена во тема за дискриминација, каде врз база на анамнеза (мои изјави) психијатарот ќе ми даде „стручен наод и...

Залудни ни се осмомартовските маршови со транспаренти на кои пишува „Една е мајка“

Уште еден Осми март пред нас. Традиционални маршеви, букети од рози, внимание на женски теми, по малку сарказам зачинет со горчина и маргинализирање на...

Енформелни вредности на една ретроспектива

Имајќи предвид дека енформелот во Македонија во 50тите и 60тите години на минатиот век се развива во една комплексна, контрадикторна и понекогаш конфузна политичка...

Анџела Нонковски: Бракот помага во промена на некои навики и сфаќања, им помага на...

Анџела Нонковски е дипломиран психолог на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Квалификувана е како лиценциран психолог со дозвола за работа од Комора...

Последиците врз населението и животната средина од рудниците за јаглен во Македонија

Јагленот е одамна доминантен извор за прозводство на електрична енергија во енергетскиот систем на Македонија. Заедно со гасот учествуваат со повеќе од 50 %...
7,849FansLike
262SubscribersSubscribe

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!