Во последните 24 часа во Хрватска не е забележан ниту еден позитивен случај на КОВИД19 поради што хрватската влада донесе клучна одлука.

Согласно одлуката на владата се укинува најголем број од мерките за заштита од КОВИД19 а особено важна е мерката за задолжителна дезинфекција на раце во продавниците и маркетите.

Хрватска е балканска држава која е позитивен пример за борба против епидемијата и нејзино брзо и ефикасно стабилизирање.

Додека земјите од регионот го ставаат вирусот под контрола, во Македонија бројот на нови заразени секој ден е енормно висок, а мерките стануваат се порестриктивни со цел да дадат резултати во ограничување на ширење на вирусот.

Извор: jutarnji.hr