Основното училиште во Копривница беше затворено 15 дена поради појавата на вирусот корона, додека на една свадба во округот Бјеловар-Билогора, заразени се 33 лица.

Пет работници од училиштето „Антун Немшиќ Гостовиски“ во Копривница се заразени, а повеќе од нив се во самоизолација, вклучително и еден наставник чии резултати се очекуваат.

Од Штабот за цивилна заштита им соопштија на новинарите дека наставата ќе се одржува на Интернет првите две недели во основното училиште во овој град.

Кога станува збор за заразените на венчавката во округот Бјеловар-Билогора, главниот епидемиолог Весна Гргиќ рече дека претходно имале три случаи од таа „неодговорна“ венчавка, додека 233 лица поврзани со таа прослава се во самоизолација.

“Сè уште чекаме некои резултати за да има повеќе заразени. Јас зборувам само за луѓе кои се од областа на округот Бјеловар-Билогора”, рече Гргиќ.

Дамир Бајс рече дека од понеделник, 7 септември, ќе важат нови мерки, што значи дека на венчавката не смее да има повеќе од 50 гости.

„Не смее да има повеќе од 20 лица на други церемонии и прослави, може да има најмногу 50 лица на погреби“, рече Бајс.

Директорот на Општата болница во Бјеловар, Али Алух, рече дека вирусот влегол и во болницата, каде што кај еден пациент и една медицинска сестра имало позитивен тест за ковид 19, пренесуваат хрватските медиуми.

Во последните 24 часа, повеќе од 300 лица во Хрватска добија вирус на корона.

Извор: N1