дома информација вест СЗО: Пандемијата може да се „победи“ и без вакцина

СЗО: Пандемијата може да се „победи“ и без вакцина

833
0

Експертите од СЗО предвидуваат дека на пандемијата предизвикана од корона вирусот може да и се стави крај дури и во случај да не се изнајде вакцина.

-Со придржување кон препораките за здравства заштита луѓето може да се заштитат од корона вирусот и да го искоренат, се претпоставките на експертите од СЗО.

Во моментот на вакцина против корона вирусот работат неколку институти во Британија, Кина, а засега само Русија има пријавено конечени вакцина производи.

СЗО ја отрфли руската вакцина под изговор дека е „избрзана и не ги поминала сите потребни фази на тестирање, поради што се става под сомнение безбедноста за употреба на вакцината“.