дома информација вест Руски научници открија нов универзален природен антибиотик

Руски научници открија нов универзален природен антибиотик

748
0

Научници од Државниот универзитет во Тјумен, заедно со колегите од другите руски научни истражувачки институти, први во светот пронајдоа универзален природен антибиотик кој ја надминува отпорноста на патогените микроорганизми на лекови.


Пронајдената супстанца ќе помогне во ефикасна борба против повеќето заразни болести на луѓето и животните предизвикани од бактерии и габи, пишуваат авторите на откритието во истражувањето објавено во списанието „Применета биохемија и микробиологија“.

Според истражувачите, една од задачите на денешната фармакологија е да бара природни антибиотици кои можат да се борат против микроорганизмите со отпорност на повеќе лекови (MDR) или апсолутна отпорност (екстремна отпорност на лекови, IksDR) на антибиотиците достапни на пазарот.

Научниците покажаа единствена способност на пептидот емерицилипсин А, кој беше изолиран од алкална алкалофилна мицелијална габа Емерицелопсис. Според експертите, супстанцијата ја инхибира способноста на бактериите да создаваат биофилмови, поради што исчезнува отпорноста на овие патогени на антибиотици.

Извор: Спутник