Загреб – Создавањето на балканскиот „мини-Шенген“ се забрзува во непосредното хрватско соседство, пишува загрепскиот портал Индекс.
Тој исто така наведува дека водечките хрватски компании внимателно го следат процесот и дека деловните луѓе во Хрватска генерално ја поддржуваат оваа иницијатива.

Мини-Шенген“ треба да ги забрза сообраќајот и трговијата меѓу земјите од Западен Балкан, но и тој регион со остатокот од Европа, а српскиот вицепремиер и министер за трговија, туризам и телекомуникации, Расим jајиќ, за Индекс.хр потенцира дека тој не е политички, туку економски проект.


Нашата цел е да ги отстраниме пречките во размената на стоки и услуги меѓу земјите од регионот, како и слободното движење на населението. Таа идеја треба да се оддели од политиката, таа е економска. Не сакаме километарски колони на границите, се губат 30 милиони часови и 800 милиони долари чекајќи на границите “, објаснува Јајиќ за Индекс.хр.

Затоа, посочува тој, потребно е да се модернизираат граничните премини и царинските терминали на земјите во регионот, од кои многу потекнуваат од времето на поранешна Југославија, што значи дека тие не се опремени за големиот сообраќај што се одвива денес.

Понатаму, вели Јајиќ, потребно е да се забрзаат граничните процедури, што може да се постигне преку интегрирани гранични премини меѓу двете земји и дигитализација, со цел побрза регистрација на стоки и издавање на разни сертификати.

Исто така, постои прашање за признавање на бројни документи од други земји во регионот, што е пречка за послободно движење на населението. Ако тоа се случи, верува jајиќ, луѓето ќе видат дека имаат корист од таа иницијатива.
Иако општата позиција во регионот е дека Цефта постигна многу во зајакнувањето на трговските односи меѓу земјите членки, вели дека е потребно да се направи чекор понатаму во неговото функционирање.

„Цефта очигледно го даде својот максимум. Сега мора да се надополни“, посочува Јајиќ.

Иако Хрватска не е дел од таа приказна, имајќи предвид дека е членка на ЕУ и се стреми да влезе во „вистинскиот“ Шенген, водечките хрватски компании внимателно ги следат настаните во регионот, вклучително и работата за создавање на балканскиот „мини-Шенген“.

Деловните луѓе во Хрватска, пишува Индекс.хр, најмногу ја поддржуваат оваа иницијатива, а тоа особено се однесува на хрватските компании кои работат на пазарите на Западен Балкан.Тој наведува дека „мини-Шенгенот“ е иницијатива на официјален Белград, која досега, освен од Србија, беше прифатена од Северна Македонија и Албанија. Потсетуваме дека по средбата меѓу претседателот на Србија, Александар Вучиќ и Авдулах Хоти во Вашингтон, се очекува и Приштина да се приклучи на таа иницијатива.

БиХ и Црна Гора досега беа резервирани во врска со иницијативата, но има индикации дека работите и тука почнуваат да се менуваат, па наскоро може да стане појасно дали Сараево и Подгорица одлучија да ја прифатат идејата за балкански „мини-Шенген“ или дали таа ќе се развива понатаму. без нив, пишува Индекс.хр.

Извор : B92 ;