дома информација вест Почина либералната икона Гунсбург – нејзината смрт може да ја искористат републиканците...

Почина либералната икона Гунсбург – нејзината смрт може да ја искористат републиканците за да инсталираат репликат на Доналд Трамп во врховниот суд

713
0


Гинсбург беше втората жена во судот во историјата и стана либерална икона за нејзиното остро испрашување на сведоците и интелектуално ригорозната одбрана на граѓанските слободи, репродуктивните права, правата од првиот амандман и еднаквите заштитни мерки согласно законот.

Во изјавата, судот рече дека Гинсбург, која одлежа повеќе од 27 години на клупата, „почина вечерва опкружена со нејзиното семејство во нејзиниот дом во Вашингтон, поради компликации од метастатски карцином на панкреас“.

Рут Бадер Гинсбург ја смени Америка многу пред да се приклучи на врховниот суд – Моира Донеган. Главниот судија, Џон Робертс, рече дека нацијата

Изгуби правник со историско значење. Ние во врховниот суд изгубивме негуван колега. Денес жалиме, но со сигурност дека идните генерации ќе ја паметат Рут Бадер Гинсбург како што ја познававме – неуморен и одлучен шампион на правдата.

Нејзината смрт веднаш го насочи вниманието кон тоа кој би можел да го пополни испразнетото место на теренот, со нешто повеќе од шест недели пред изборите.

Веста беше примена со тревога од либералите и умерените кои стравуваа дека републиканците ќе го искористат тесниот прозорец за да инсталираат трет назначен Доналд Трамп на Врховниот суд.

Извор: Theguardian.com