Популациите на австралиското билби беа уништени во последните 200 години откако ги ловеа мачки и лисици.

Сега програмата за зачувување им помогна на видовите да се размножуваат во дивината во Нов Јужен Велс, првпат по повеќе од еден век.

Австалиското билби ќе има нов дом во дивината во „Нов Јужен Велс“

Еколозите велат дека тоа им дава надеж на загрозените видови низ светот.

Макротис е род на пустински живсед, живее претежно во пустина, но може и во голема дивина со богато „царство на животни“ познат е и како жолт или зајачки бандички.

Тие се припадници на редот Перамелеморфија.

Извор: BBC