Руската агенција за биомедицинска федерација ФЕДЕРАЛ (ФМБА) патентираше домашен лек за третман на коронавирус кој може да ја спречи или ублажи болеста.


„Роспанат забележува дека’ Лајтрагин ’е чисто руски лек. Тој самиот, како и сите компоненти, може да биде целосно произведен во Русија.

По завршувањето на клиничките испитувања и регистрацијата на лекот во Министерството за здравство, Научниот центар за биомедицински технологии на FMBA на Русија ќе може да започне со масовно производство на лекот, така што лекарите можат да се справат со компликации што се развиваат кај пациенти со коронавирус“, се вели во соопштението.

Според директорот на ФМБА, Вероника Скваркова, станува збор за спречување или ублажување на таканаречената цитохемиска експлозија (потенцијално смртоносни и неконтролирани реакции на имунолошкиот систем кои предизвикуваат уништување на воспалителното ткиво). Забележано е и дека Роспатент веќе донел одлука за издавање патент и документите веќе се договорени.

Како што појасни Агенцијата, вообичаеното име на оригиналниот лек е „Даларгин“. Користено е за лекување на чир на желудник, акутен панкреатитис и панкреасна некроза.

Истражувачите го искористиле за да создадат нов лек против вирусот корона. Тие нивниот развој го нарекоа „Лајтрагин“. Истражувањата покажаа дека најефикасниот начин за негово користење е вдишување.

Извор: novosti.rs