За помалку од две години, им требаше на скоро сите индивидуи на Pinnae nobilis, благороден периски, ендемичен вид во Медитеранот и втора по големина школки во светот, едноставно да изумрат.

Тие биле убиени, поединечно или во комбинација, од паразитот Hapolosporidium pinnae и бактериите од родот Mycobacterium.

Но, не сите. Во нешто повеќе од десет проценти од случаите, причината за смртта не е идентификувана.

Научниците се сомневаат дека непознат вирус може да стои зад оваа незапирлива чума на Перископ, која се прошири од Шпанија на целиот Медитеран од 2016 година.

Pinnae nobilis е благороден периски, ендемичен вид во Медитеранот и втора по големина школки во светот

Тоа е, претпоставуваат, можна причина за појава на патогени паразити и бактерии кои се одговорни за невидената смрт на Медитеранот.

Извор: Zadarski.slobodnadalmacija.hr