дома информација вест Нов уред за мерење на шеќер во крвта: Веродостојни резултати без боцкање...

Нов уред за мерење на шеќер во крвта: Веродостојни резултати без боцкање и вадење на крв

965
0

Тоа е иновативен уред кој го мери нивото на шеќер од кој лесно може да се прочитаат податоците без директно боцкање, но со едноставно поставување на надлактицата на раката.

Децата и возрасните кои имаат нерегулиран дијабетес (дијабетес мелитус тип I) сега ќе имаат на располагање годишно 52 годишни сензори за шеќер во крвта.

Тоа е иновативен уред кој го мери нивото на шеќер од кој лесно може да се прочитаат податоците без директно убод, но со едноставно поставување на надлактицата на раката.

Овој уред е достапен засега во земјите од соседството, а наскоро се очекува да пристигне и во Македонија и да ги замени стандардните начини на мерење на ниво на шеќер во крвта, преку боцкање и вадење на крв.

Извор: Kurir.rs