Таа беше икона на француската музичка сцена, но беше и повеќе од тоа.


Таа ги инспирираше филозофите, се дружеше со познати писатели, беше толкувач надвор од нормите, еден од синонимите за земјата од каде доаѓа.

Познатата француска шансониера и актерка Џулиет Греко, која ја одбележа ерата, почина на 93-годишна возраст, во нејзината куќа, во живописниот град Раматиел на југот на Франција, каде мирно ги помина своите денови.

Таа беше пријател и муза на Борис Виано, Брела на кого му посвети цел албум, Лео Фере, Серж Гејнсбург … Химни за неа потекнуваа од перото на Франсоа Моријак.

Таа изведе стихови од Рејмонд Кено, Џак Превер, Франсоаза Саган, Бертолд Брехт. Жан-Пол Сартр исто така напиша песни за неа.

Извор: Novosti.rs