Округот Осиек-Барања, според неофицијални информации, денес има 12 нови случаи на Ковид-19, а меѓу нив има дури десет монахињи од манастирот „Милостиви сестри на Светиот крст“ во Чаково.

Нивниот началник на провинцијата, сестра Валерија, исто така го потврди ова за Радио Ѓаково. Според неа, во неделата попладне, три медицински сестри се здобиле со треска, по што го повикале својот лекар, кој го информирал епидемиологот, а тестот направен во понеделникот покажал дека 10 од 12 тестирани се заразени.

Од превентивни причини, градинката „Сонце на Назарет“ беше затворена во вторникот, а манастирската црква беше затворена, иако и претходно не се одржуваа миси во црквата.

Случајнот со заразените монахињи е изненадување за црковната управа со однос на тоа што миси биле забранети во црквата, а монахињите биле изолирани од почетокот на епидемијата.

Извор: jutarnji.hr