дома информација вест Малолетни девојчиња од најниски касти, силувани па убивани од повисоките касти како...

Малолетни девојчиња од најниски касти, силувани па убивани од повисоките касти како показател на доминација и власт во општеството

743
0

Серија брутални силувања и убиства на млади девојки во една област во Индија во текот на минатиот месец предизвика бес и ја обелодени постојаната појава на сексуално насилство како алатка за угнетување и одмазда против заедниците од пониската каста.

Во текот на минатиот месец, областа Лахимпур Кери во индиската држава Утар Прадеш беше сведок на четири инциденти на силување и брутално убиство на девојчиња.

Најмалку две од девојчињата беа Далитс, најниската каста во хиндуистичкиот систем на социјална хиерархија, кои претходно беа нарекувани „недопирливи“ и исфрлени од општеството биле брутално силувани па потем и убиени.

Минатата недела, 14-годишно девојче Далит беше пронајдено обесено на дрво во село, силувано и убиено. Само неколку дена пред тоа, тригодишно девојче беше силувано и задавено до смрт.

Извор: Theguardian.com