Во петокот, ИТАЛИЈА забележа најголемо зголемување на бројот на заразени коронавируси со вирусот на дневно ниво од мај, бидејќи во последните 24 часа се регистрирани 1.462 нови случаи.

Министерството за здравство наведува дека најголем број на пациенти, од кои 316, е забележан во Ломбардија, регионот кој беше најсилно погоден од пандемијата во Италија.

Досега, вкупно 265.409 лица се заразени со коронавирусот во Италија.

Уште девет лица починаа во последните 24 часа.

Досега се забележани вкупно скоро 35.500 смртни случаи, пренесува АП.

Претходно за време на пандемијата, просечната возраст на заразените во Италија беше близу 70 години, а минатата недела просечната возраст беше 29 години.

Повеќето случаи се регистрираат и кај патници кои се враќаат од годишен одмор.

Извор : Novosti rs ;