Марија Р. (30) од Белград од ден на ден го опиша своето искуство со корона вирусот.
Марија посочува дека, исто како и сите околу неа, таа имала благи симптоми, а сè започнало пред 3 недели, поточно еден петок навечер кога добила треска.

Ден 1

Се разбудив и во саботата со температура која достигна најмногу до 38,3. Пиев парацетамол и бев во ред. Не ме сруши толку многу и брзо падна, а потоа повторно порасна на 38.

2 ден

Во неделата, се разбудив сосема нормално, мислејќи дека поминало, но ниската температура почна да ме крши и цело време беше околу 37,4. Се чувствував навистина лошо тој ден. Бев многу слаба. Бидејќи беше толку ниска температура, не пиев парацетамол. Знаев дека тоа е корона вирусот, бидејќи мојот сопруг веќе беше заразен со истите симптоми. Јас дури и не отидов на тест веднаш. Температурата беше таква цел ден и имав поголема слабост.

3 ден

Во понеделникот, температурата престана, се чувствував подобро за тоа, но сепак ми пречеше слабоста. Новитетот беше многу чудно чувство во носот. Како да е затнат носот, а всушност можев нормално да дишам и земам воздух од носот.

4 ден

Следниот ден, мирисот почна да слабее, само што целосно исчезнуваше во вечерните часови, а веднаш после таа вечер, чувството за вкус исчезна. Следниот ден отидов да се тестирам. Дотогаш, веќе се чувствував сосема нормално, освен што немав чувство за мирис и вкус. Исто така, во одреден момент од попладневните часови, се чувствував ненормално слабо, толку многу што не можев да седнам на компјутер и да работам. Сè ме болеше и само морав да легнам и да ги затворам очите некое време.

Марија вели дека во наредните денови слабоста исчезнала, а кашлицата не се појавила во ниту еден момент од нејзината болест. Нејзиниот сопруг, од друга страна, понекогаш знаел малку да кашла. Тоа била единствената разлика во нивните симптоми.

Ден 8

Веќе по 4 дена загуба, сетилата почнале постепено да се враќаат и до тогаш веќе дојдоа позитивните резултати. Но, јас веќе се чувствував многу подобро. Секако, бев во изолација додека не дојдоа негативните резултати подоцна – заклучи Марија.

Извор: Telegraf.rs