Постојат различни ставови за начините на кои пристапот до Интернет може да се обезбеди во области кои во моментов се слабо или воопшто не се опфатени со сигналот. Во последно време, сè повеќе се зборува за сателитски интернет.

SpaceX веќе испрати неколку стотици од планираните повеќе од 30 000 мали сателити Starlink, кои треба да им овозможат на луѓето на Земјата пристап до мрежата каде што во моментот не постои.

Затоа тимот на „Гугл Х“ (кој сега е дел од Азбуката) пред 7 години, како што истакнаа на нивната страница, има „луда идеја“ за користење на интернет балони опремени со антени кои можат да служат како мобилни базни станици.

Тие вложија многу ресурси и многу време во тој проект „Лун“, како што го нарекоа, но сè се исплатеше затоа што првата комерцијална апликација на таков балон Интернет во Кенија започна минатата недела.

Балоните треба да зафаќаат површина од околу 50.000 квадратни километри. Просечната брзина на Интернет е 18,9 Mbps (преземање) и 4,74 Mbps (испраќање), со латентност (одложување) од 19 ms.

Како што истакнаа на официјалниот блог, за време на тестирањето, околу 35.000 луѓе го користеле својот балон Интернет, дури и не го знаеле тоа. Интернет-услугата базирана на балони се покажа дека е повеќе од добра за услуги како што се говорни и видео повици, социјални мрежи, сурфање преку Интернет, итн.

Системите за вештачка интелигенција се користат за правилно распоредување на нив за покривање на најголемата можна област. Балоните можат да бидат во воздух неколку месеци, по што се враќаат на земја и се заменуваат со нови.

Извор : Novosti;