Работата на кафулињата најдоцна до 22 часот, музиката не погласна од 65 децибели или обемот на просечниот разговор, само местата во зградите и отстранувањето на подиумите за танцување се дел од епидемиолошките мерки воведени од европските земји во пресрет на зимата.

Германија, која е претседател на Европската унија, оди чекор понатаму: Ангела Меркел најави и можна забрана за пиење алкохол во рестораните затоа што луѓето се премногу опуштени кога пијат и не се придржуваат до мерките.

Други европски држави прогласуваат вонредна состојба и воведуваат низа мерки за здравствена заштита.

Предлогот на Меркел за забрана за конзумирање на алкохолни пијалоци (прохибиција) во време на пандемијата можно е да се усвои на ниво на цела територија на ЕУ.

Германската канцеларска – Ангела Меркел инсистира да се воведе прохибиција за време на траење на епидемијата со објаснување дека луѓето кои конзумираат алкохол се опуштаат и не се придржуваат до мерките за здравствена заштита

Епидемиолозите ја согледуваат оправданоста на предлогот токму поради тоа што кафулињата и рестораните кои се најризични збирни места се место за собир поради фактот што таму се служи алкохол.

Дали препораката на епидемиолозите и Меркел ќе се спроведе во пракса, останува да видиме.

Извор: Jutarnjilist.hr