Пензионираниот епидемиолог Радмило Петровиќ рече дека не верува дека ќе дојде до судир на вирусот на грип и новиот коронавирус и тој наведе неколку причини за тоа.

Петровиќ за РТС изјави дека грипот минатата сезона е нешто посилен и дека зголемената активност на тој вирус се јавува еднаш во десет години. Затоа, смета тој, состојбата треба да биде нешто поблага во следните години.

Како друга причина, епидемиологот посочува дека вирусот на грип е почувствителен на мерките што се спроведуваат против коронавирусот.

„Ако преземеме мерки, носиме маски и држиме дистанца, грипот нема шанси да се прошири“, рече Петровиќ, но предупреди дека вакцинацијата сепак мора да се спроведе во категории на ризик од популацијата и дека треба да се одржи имунитетот против грип, бидејќи тој краткотрајна.

Говорејќи за вакцината против грип, Петровиќ рече дека вакцината треба да се дава на сите кои се чувствителни на респираторни инфекции, кои имале претходна епизода на инфекција на дишните патишта, на кардиоваскуларни пациенти, на лица со хронични или метаболички нарушувања и на сите постари од 65 години.

На прашањето колку повеќе коронавирус ќе биде присутен, тој рече дека е тешко да се каже.

„Би сакал да знам, но не знам. Овој вирус е малку атипичен. Не го познаваме доволно, само шест или седум месеци “, рече Петровиќ и додаде дека светските искуства сè уште се стекнуваат и дека нешто ново се открива секој ден.

Тој вели дека коронавирусот е поагресивен во надворешната средина од вирусот на грип и дека за разлика од грипот, кој влегува само во респираторниот тракт, короната влегува во крвотокот и влегува во сите органи и ткива.

Тој, исто така, потсети дека првиот наплив се очекуваше да биде најсилен, но дека се случило дека вториот врв на првиот бран е полош од првиот.

Радмило Петровиќ не го исклучува природното истребување на вирусот, но предупредува дека овој процес ќе трае многу долго.

Иако потрагата по вакцината е забрзана, тој вели дека дури и таа не може да заврши сè како волшебно стапче. „Вакцината мора да се користи систематски во подолг временски период со цел да се зголеми процентот на луѓе со антитела“, рече тој.

Тој додаде дека вакцината против короната треба да се прими без оглед на тоа чија е.

Извор : Still ;