Во време на пандемија, не е неопходно да се нагласи важноста на силниот имунитет. Нашето тело доаѓа во контакт со илјадници микроби секој ден.

Ова не е чудно, со оглед на проценките дека постојат околу трилион видови во светот. Човечкиот имунитет не е секогаш способен да се соочи со предизвици, поради што треба активно да работиме на негово зајакнување.

Подолу се пет знаци дека на вашиот имунитет му е потребна помош, кои се наведени на порталот pokojnina.hr.

Хроничниот замор може да укаже на преоптоварување на имунолошкиот систем. Ако телото не е во рамнотежа, ќе се обиде да заштеди енергија за да има доволно сила да се бори против болеста.

Слабиот имунитет се рефлектира и во бавното заздравување на повредите или долгото закрепнување од болест.

Малите исеченици за чие лекување се потребни повеќе од една недела се сигурен знак дека клетките на имунолошкиот систем задолжени за обновување на кожата не функционираат правилно.

Кога имунолошкиот систем не функционира правилно, дигестивниот систем исто така страда.

Честото варење може да се појави како резултат на премалку добри микроорганизми во дигестивниот тракт. Дури 70% од имунолошкиот систем се наоѓа во дигестивниот систем, се вели во истражувањето.

Четвртиот знак дека имунитетот ви испраќа кога му е потребна помош се проблемите со кожата. Кожата е нашата прва „одбранбена линија“, а слабиот имунолошки систем може да ја оштети бариерата на кожата, што резултира со чести осипи, воспаленија, инфекции или сува кожа.

На крајот на краиштата, сосема е нормално да „фаќаме“ две до три настинки секоја година, што обично ги надминуваме за најмногу десет дена.

Ако сте болни почесто од тоа или вашите настинки траат многу подолго, време е да го зајакнете имунолошкиот систем.

Со правилна исхрана, внесуваме хранливи материи кои го поддржуваат имунолошкиот систем, и бидејќи тие не се користат во големи количини, понекогаш е неопходно да се вклучат додатоци во исхраната во секојдневната рутина.

Тоа се состојки како што се минералот цинк, витамините Ц, Д, Б6 и Б12 и фолна киселина (вештачки добиена форма на витамин Б9). Заедно со нив, многу честа и барана состојка во имунолошките производи е високо прочистениот бета-глукан.