дома прашуваме други Тема за која се молчи

Тема за која се молчи

Фејсбук статус на Бобан Пановски

66
0


Додека пациенти со симптоми и клиничка слика на корона инфекција не можат да добијат термин за тестирање преку матичен лекар и чекаат по десетина дена, Институтот за Јавно Здравје во Скопје без закажување секојдневно тестира граѓани.

При тоа за оваа услуга и брзо добивање на резултат се наплатува 1850 денари, а доколку тестот е потребен за патување во странство со превод, истиот изнесува 2500 денари.


Постои морална дилема!


Дали јавното здравство треба да биде ориентирано кон пациентите на кои им е потребна итна помош, или да остварува профит?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде