Популарниот руски психолог Михаил Литвак раскажа приказна од неговата канцеларија за Econet.ru:

-Еден ден таа дојде во мојата канцеларија. Нејзиниот проблем беше следниот: Таа не можеше да најде маж за себе.

Марија е образована и многу успешна директорка на компанија. Тој има неуспешен брак и две возрасни ќерки зад себе.

Приказна раскажана од руски психлог

 

Таа е успешна жена од секој поглед, освен во љубовта. Марија сакаше.

 

Беше лудо за вљубена во нејзиниот сопруг. Затоа се омажи за него. Додека се едуцираше и „грабаше“ напред, градеше завидна деловна кариера, нејзиниот сопруг беше обичен работник во компанија со просечна плата.

Тој немаше желба за професионален напредок.

И додека кариерата на Мери се развиваше, како што таа одеше на врвот, тој стануваше сè понезадоволен и нивниот брак страдаше многу.

Еден ден, Марија отворено го прашала што да прави, со цел да го спаси нивниот брак.

Остави ја работа и грижи се за семејството, беше неговото барање.

Марија се согласи. Таа поднесе отказ и стана домаќинка, сето тоа поради „мирот во куќата“.

Сепак, тој мир никогаш не дојде. Зошто? Сопругот беше огорчен, ништо не му одговараше.

Му пречеше Марија, која седеше понизно дома. Сè го потсетувало дека таа успеала во животот, а тој некако не.

Бидејќи ситуацијата во бракот не се подобрувала дури и по неколку години, Марија решила да се разведе. Таа го напуштила сопругот и започнала од почеток.

Таа самостојно ги школувала своите ќерки, повторно ја подигнала својата кариера од пепел, но сè уште немала среќа во љубовта.

Затоа се обрати на психолог.

Еве кој беше нејзиниот проблем:

Ако вашиот партнер не расте и не се развива со вас, тогаш оставете го без двоумење.

Не обидувајте се да го промените. Не си го троши времето.

Марија се жалеше на неправдата, затоа што оние мажи што и се допаѓаа (успешни бизнисмени) покрај себе веќе имаа домаќинки и мајки, без кариера и успех.

Мојот совет до Марија беше да погледне малку во исклучително успешни деловни луѓе кои имаат исти интереси како неа.

Ако погледнете доволно долго, ќе најдете начин да го пронајдете она што го барате.

Затоа, жени – пишуваат докторски дисертации, гледајте напред и никогаш не гледајте наназад.

Не гледајте во луѓето под вас, тие само ќе ве влечат на дното.

Ништо добро нема да дојде од тоа.

Дури и ако се промените целосно, станувате она што тој го бара од вас – дури и тогаш нема да бидете добри за него.

Подобро да се биде сам одошто во лошо друштво.