Не е тајна дека пластиката за една употреба е штетна за околината. На пример, Ocean Conservancy проценува дека до 2050 година, луѓето ќе имаат произведено 34 милијарди тони пластика. Тоа е 100 пати поголемо од тежината на сите луѓе на планетата. Понатаму, огромни 46 проценти од ѓубрето се очекува да биде фрлено во депониите или природната средина. Јасно е дека е потребна промена. Затоа мексиканската компанија Биофаза, со седиште во Морелија, Мексико, разви биоразградлив прибор за јадење за една употреба, направен од семка од авокадо.

Според Мексико Њуз Дејли, процесот на производство на био-разградливи сламки и други прибор за јадење за еднократна употреба од семиња од авокадо бил развиен во 2012 година. Во тоа време, Скот Мунгиа бил студент по хемиско инженерство. Мотивиран да го реши проблемот со загадувањето со пластика, тој започна да бара сигурен извор на биоразградлива пластика.

Тоа беше процес на обиди и грешки, бидејќи Мунгиа ги тестираше својствата на суровините, вклучувајќи манго, семе од мамејски сапота и, конечно, семка од авокадо. Потоа беа потребни уште една и пол година да се најде ефикасен метод за извлекување на молекуларно соединение од семката во авокадо. Тој исто така требаше да добие биополимер, кој потоа може да се обликува во специфична форма. Неговата напорна работа на крајот се исплати кога разви биопластика базирана на авокадо.

Бидејќи прибор за јадење за еднократна употреба е направен од семки од авокадо, тој ќе се распадне за 240 дена откако ќе биде изложен на елементите или ќе биде закопан во земја. За споредба, биоразградувањето на пластичниот прибор за јадење може да трае повеќе од 100 години.

Патентот за прибор за јадење врз основа на авокадо беше патентиран во 2013 година. Набргу потоа, Мунгиа ја основаше Биофаза. Во 2015 година, тој ја инсталира својата прва фабрика во Морелија за производство на еколошки пластики, како и продажба на нив како суровина. Во 2016 година, Мунгиа започна со производство на производи базирани на биопластика во втора фабрика. Пластични прибори за јадење беа први произведени. Во февруари оваа година, Мунгиа се пресели на сламки (цевки за пиење).

Поминаа четири месеци откако Мунгиа се префрли на производство на сламки. И, според него, тешко е подвиг да се сменат навиките на луѓето. Тој рече, „луѓето сè уште не сакаат да плаќаат повеќе за [производ] што ја штити животната средина“.

Иако напредокот трае подолго отколку што можеше да се надеваше, компанијата продолжува да гради динамика. Секој месец, фабриката во Морелија произведува 130 тони биоразградливи пластични производи. Приближно 40 проценти се сламки. Наводно, 80 проценти од производството на фабриката се извезува во САД, Костарика, Колумбија и Перу.

Со цел да се произведе огромна количина прибор за јадење, потребна е дневна потрошувачка од 15 тони семе од авокадо. Фабриката го добива ова од прехранбената компанија „Симплот“ со седиште во САД. Се работи и со фабрика во Мочоакан.

Како што расте грижата за животната средина, побарувачката за производи на Биофаза веројатно ќе се зголеми. Ова е позитивна вест, имајќи предвид дека Земјата претрпува големи промени поради зголеменото производство на емисии на јаглерод.