Иако овој тип на болка може да биде предизвикан од различни фактори: стрес, алергии, дехидрација, па дури и исхрана, многу луѓе тоа не го земаат предвид, а нутриционистите сугерираат дека треба да обрнеме посебно внимание на некои пијалоци кои ги консумираме секој ден и тие можат да бидат поттик за главоболка.
  • Енергетски пијалоци

Според Сиднеј Грин, многу енергетски пијалоци се полни со додадени шеќери, кофеин и адитиви за кои се смета дека ја зголемуваат енергијата.

Иако таквите пијалоци може да ви дадат поттик за еден или два часа, енергетскиот пад што следи може да доведе до главоболки и замор поради дехидрирачката природа на кофеинот и шеќерот, објасни нутриционистот.

  • Овошни сокови

Овошните сокови може да бидат многу богати со шеќер, што има директно влијание врз нервниот систем, рече Сиднеј Грин.

Самото пиење на сокот (без храна или други течности) може да предизвика брзо зголемување и опаѓање на шеќерот во крвта. Брзо флуктуирачки шеќер во крвта веројатно ќе предизвика главоболка.

Нутриционистот советува да изберете ладно цедени сокови направени главно од зеленчук, кои имаат повеќе влакна и помалку шеќер од овошјето. Само погрижете се да не содржат додадени шеќери. Единствените состојки треба да бидат овошје и зеленчук без конзерванси.

  • Пиво и вино

Целиот алкохол е диуретик, што значи дека промовира губење на вода и електролити. За разлика од жестоките пијалаци на кои може да се додаде мраз, пивото и виното може да имаат поголем диуретичен потенцијал.

Тоа може да доведе до дехидрација и главоболки, истакнува Сидни Грин.

  • Кафе

Ако сте навикнати на утринската доза на кофеин, можеби ќе ви треба за да функционира остатокот од денот. Сепак, пиењето премногу кафе има свои лоши страни.

Една шолја кафе всушност може да помогне при главоболка, но повеќе од една може да биде рецепт за силна главоболка, вели Сидни Грин.

Тој објаснува дека кофеинот ги стеснува крвните садови. Како што кофеинот го напушта телото, крвните садови ќе се шират. Тогаш зголемениот крвен притисок може да предизвика главоболка.