Колку често се фаќате себеси како претерано размислувате за најмалите работи, сè до тешките животни одлуки и работите што ве мачат? Вашите мисли постојано доаѓаат и тешко е да ги спречите.

Прекумерното размислување и како тоа може негативно да влијае на менталното здравје, а психологот Лалита Суглани од Велика Британија откри девет знаци кои ќе ве предупредат дека премногу се измачувате и како да го спречите тоа.

  • Сакате да ги „читате“ луѓето и да се чувствувате под стрес кога не можете да ги дешифрирате чувствата на другите луѓе.
  • Ги доведувате во прашање вашите одлуки и одлучувате да побарате совет од неколку луѓе.
  • Сакате да дојдете до основната причина зошто некој го кажал тоа што ви засметало.
  • Благите и недоволни одговори ве тераат да се запрашате зошто некој ви се лути.
  • Често се сеќавате на непријатни моменти и долго се критикувате поради нив.
  • Планирате разговори со некого однапред и размислувате за тоа каков курс може да оди.
  • Се фокусирате на работи кои не можете да ги контролирате, промените или подобрите.
  • Го замислувате најлошото сценарио или исход.
  • Ги преиспитувате одлуките што сте ги донеле.
  • Сосема е нормално понекогаш да размислувате за проблемите во животот, бидејќи на тој начин создавате одредени планови и калкулации во вашата глава – какви чекори да преземете и како да се позиционирате во иднина, но треба да знаете кога е доволно и каде границата е.

Прекумерното размислување влијае на тоа како ги перципирате луѓето и ситуациите околу вас, ве спречува да донесете важна одлука и ве спречува да уживате во сегашниот момент.

Некои од прашањата што луѓето кои премногу се преиспитуваат се: „Што ако некој не ме сака?“ или „Што ако мојата одлука ги влоши работите?“

Една од последиците на ваквиот начин на размислување е појавата на анксиозност која ве спречува да донесувате важни одлуки и избори, но и да напредувате токму поради постоењето на нереален страв.

Најдете работи кои ве исполнуваат и уживајте во нив повеќе, исто така некои хоби ќе ви го окупираат умот.

Меѓутоа, ако сè уште не можете да се ослободите од прекумерното и секојдневно размислување, секогаш е добро и корисно да разговарате со професионалец кој ќе ви помогне во тоа.