Алцхајмеровата болест е еден од најчестите здравствени проблеми кај постарата популација. Се смета дека болеста е во голема мера поврзана со нарушената способност на организмот да ги регулира нивоата на бакар во ткивата.

Студија на естонски истражувачи објавена во списанието „Научни извештаи“ носи нови сознанија за молекулите што носат бакар. Овие наоди може да дадат важен придонес за подобро разбирање на Алцхајмеровата болест и откривање на нови опции за третман или забавување на болеста.

Бакарот е суштински елемент, но компликации може да се појават ако има премногу од тоа во телото. Бакарот се смета за многу важна хранлива материја, особено кога станува збор за нашиот метаболизам. Имено, тоа е елемент кој е неопходна компонента на многу ензими кои дејствуваат како катализатори во важните метаболички процеси.

Сепак, дури и научниците сè уште не разбираат најдобро како се одвива преносот на бакар низ телото и како се регулираат неговите вредности во нашите ткива. Помали количини на бакар може да се најдат во различни делови на телото, но во најголеми концентрации се јавува во најактивните органи и органските системи, како што се мозокот, срцето, бубрезите, мускулите на црниот дроб и коските.

Бакарот е неопходен за производство на енергија при клеточно дишење и за формирање на црвени крвни клетки, а исто така има многу важен ефект врз невроните и ефикасноста на имунолошкиот систем. Но, ако има премногу бакар во телото, може да има хиперпродукција на штетни слободни радикали.

Прекумерните количини на бакар доведуваат до формирање на бетамилоидни плаки во мозокот. Затоа, кога не е можно да се регулира количината на бакар во телото, ризикот од многу хронични болести се зголемува, вклучувајќи ја и Алцхајмеровата болест во која акумулацијата на прекумерни количини на бакар во мозокот е особено проблематична.

Ова доведува до формирање на бета-амилоидни плаки, кои се главниот показател за Алцхајмеровата болест. Бакарот не само што спречува отстранување на бетамилоидните молекули, туку дури и го поттикнува формирањето на нерастворливи наслаги.

Естонските научници сакале подетално да го проучат транспортот на бакар преку крв. Претходно, биохемичарите беа убедени дека три протеини се важни, но новото истражување откри дека еден протеин е всушност клучен.

Се смета дека албуминот игра клучна улога во транспортот на бакар. Истражувачите најпрво проучувале колку е силна врската помеѓу одделни протеини и бакарни јони. Притоа, тие користеле иновативни методи кои овозможуваат раздвојување и идентификување на молекулите присутни во биолошките течности само во трагите. Откриле дека околу 75 проценти од бакарни јони во крвта се врзуваат за церулоплазмин, а останатите 25 проценти за албумин.

Нови откритија во врска со односот на бакарот со Алцхајмеровата болест

Сепак, врската помеѓу бакар и церулоплазмин е толку силна што овој тешко дека ќе има значајна улога во транспортот на бакар до оние области каде овој елемент е најпотребен.

Затоа, се чини дека главната функција на церулоплазмин е да помага друг протеин во транспортот на железо низ крвта. Од друга страна, се покажа дека врската помеѓу албумин и бакар е послаба, што значи дека албумин е клучен за транспорт на бакар, а се смета дека аминокиселина наречена хистидин катализатор дозволува ослободување на бакар по потреба.

Разбирање на метаболизмот на бакар кај здрави луѓе како основа за третман Истражувачите од Универзитетот во Талин, кои ја спроведоа студијата во соработка со шведска фармацевтска компанија, сметаат дека ова откритие може да биде важно за откривање на нарушувања во метаболизмот на бакар, кои се исто така карактеристични за Алцхајмеровата болест.

За да може точно да се утврди што не е во ред, потребно е прво да се разбере како функционира нормалниот метаболизам на бакар кај здрави луѓе. Во исто време, наодите на естонските истражувачи би можеле да дадат нови начини за следење на ефикасноста на лековите дизајнирани за регулирање на бакарот во организмот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде