Хошимо Гаки – јапонска компанија од градот Нагоја, основана во 1908 година, првично за продажба на книги, отвора оддел што ќе продава гитари. Во тоа време, компанијата увезувала класични акустични гитари од Шпанија. Тој увоз бил запрен за време на Шпанската граѓанска војна, кога била уништена работилницата на мајсторот на гитари Салвадор Ибањез. Хошимо потоа започнува самостојно производство на гитари, а во чест на шпанскиот мајстор, го купува правото на трговската марка и го нарекува брендот Ибанез Салвадор или подоцна скратено Ибањез. Во деценијата кога производителите на гитари ги дизајнираа првите електрични гитари, Ибањез им се придружил.

Во 1957 година започнуваат со производство на електрични гитари. На почетокот, компанијата произведува копии на познати брендови, но со многу добар квалитет. Во 70-тите, кога компанијата Гибсон поднела тужба за плагијат, Ибанез по втор пат се соочува со барање за независно производство.

Повторно, тие прават чекор напред и започнуваат независно производство. Во 1979 година започна производството на моделот RG. Преку различни модификации и иновации, овој модел доживува постојани подобрувања. За разлика од големите класични брендови чија слава се заснова на неколку модели непроменети со децении, Ибањез е посветен на иновациите.

Салвадор Ибањез

Вака Ибањез соработува со музичари – тој ќе направи инструмент баш каков што ви треба. Поради тоа, резултат на соработката на јапонската компанија и познатиот американски гитарист Стив Ваи е прекрасната гитара „Џем“. Гитарата е опремена со два пара двојни магнети во позициите на мостот и вратот и еден сингл во средната положба. Прекинувачот овозможува пет различни комбинации на употреба на магнети.

Покрај тоа што дава кристално јасен тон, овој распоред на магнети ќе овозможи и громогласен риф и пеење соло. Долго времетраење на тонот кога е потребно и звук на врескање при свиткување на жиците. Оригиналниот тремоло мост со двојно заклучување Edge одлично се приспособува, овозможувајќи бесплатна употреба на тремоло. Тенкиот профил на вратот е погоден за брзо играње.

Стиви Ваи изјавил дека овој модел му ја променил кариерата бидејќи му дал можност да го користи инструментот онака како што сака. Набргу по моделот Jam (1987), беше дизајниран познатиот модел RG 550. Jam е потписот на Стив Вај, додека RG 550 е стандарден модел на Ибањез. Моделите се инспирирани еден од друг – серијата RG се произведуваше претходно, но по моделот Џем беше усовршен и доби препознатлив изглед.

Во соработка со Пол Стенли од бендот KISS, познат по користењето нестандардни облици на гитара, дизајниран е моделот Iceman. Ваква соработка со јапонската компанија ја искористи и легендарниот џез гитарист Џорџ Бенсон. Иако Ибањез е познат по гитарите со поагресивни линии, тој исто така произведува гитари „Hollow Body“ што ги користат џез-гитаристите.

Ибањез е компанија која прва произведува гитари со седум жици и осум жици, како и фрети во облик на вентилатор, облици и бои. Денес има широк спектар на модели на гитари. Ибањезги следи барањата на современите музички трендови и одговара на новите потреби на музичарите со своите иновативни решенија. Денес, IИбањез произведува гитари во Јапонија кои се речиси целосно рачно изработени или бараат долга и прецизна изработка, како што се сериите Prestige и Genesis, во Индонезија класата Premium и Standard, а во Кина серијата Gio гитари со солидни перформанси и достапни цени.

Автор: Жарко Павловиќ, дипломиран професор по филозофија од Краљево, Република Србија