дома информација вест Кофајс: Политичкиот ризик и социјалната нестабилност се зголемуваат

Кофајс: Политичкиот ризик и социјалната нестабилност се зголемуваат

681
0

Годишното ажурирање на индексот на политички ризик Coface го нагласува двојниот тренд, така што од една страна, намалувањето на ризикот од конфликт на глобално ниво, но од друга страна, зголемувањето на политичкиот ризик и социјалната нестабилност, пишува Business Review.

Социјалната нестабилност се влошува во земјите кои се најмногу изложени на пандемија, според барометарот „Кофајс“.

Глобалната здравствена состојба создава несигурност, бидејќи пандемијата продолжува да добива на интензитет од јуни наваму.

Додека луѓето ширум светот чекаат на вакцината, деловните субјекти и домаќинствата ги одложуваат трошоците и инвестициските проекти, како поради различни ограничувања, така и како мерка на претпазливост.

Кофајс предвидува глобална стапка на раст од -4,8 проценти во 2020 година, проследено со скок од 4,4 проценти во 2021 година.

БДП во Еврозоната и Соединетите држави ќе остане 3,5 поени, односно 2 поени под нивото од 2019 година. Ќе бидат потребни најмалку 3 години да се вратат на нивото на производство пред кризата.

Слично на тоа, заздравувањето на светската трговија ќе биде само делумно: + 3,5 проценти ги очекува Кофајс во 2021 година по -13 проценти оваа година.

Ова пониско ниво на економска активност во споредба со нивоата пред кризата се очекува да поттикне зголемување на сиромаштијата, нееднаквост во приходите и со тоа социјално незадоволство.

Годишното ажурирање на индексот на политички ризик покажува до кој степен пандемијата, покрај човечките и економските влијанија, ги влошува политичките ризици.

Покрај традиционалните индикатори што се користат за мерење на овие ризици, Кофајс додаде индекс на пандемична изложеност оваа година што го мери јавното мислење за управување со здравствените кризи од страна на властите.

Меѓу зрелите економии, степенот на незадоволство кај јавноста од управувањето со здравствените кризи е највисок во Шпанија, САД, Велика Британија и Франција.

Во земјите во развој, Иран и Турција се меѓу земјите со највисоко ниво на социјален ризик. Неколку земји од Латинска Америка (Бразил, Мексико, Перу, Колумбија), како и Јужна Африка, претставуваат висок политички и социјален ризик и голема изложеност на здравствена криза.

Покрај предизвикувањето потенцијален пораст на граѓанските немири, поплаките поврзани со пандемијата можат да ги зајакнат и социјалните движења наследени од периодот пред пандемијата, како што се оние што се гледаат во Хонг Конг, Франција и Чиле.

Извор: Nova Ekonomija