4.8 C
Skopje
Saturday, November 26, 2022

Стилизирана трансформација на обликот

Мирослав Масин (роден 1963 во Ниш) долго време е присутен во ликовниот живот што докажува дека во содржинска смисла долго време одржува контакт со...

Духовно поврзување на битието

Јана Манева-Чупоска (родена 1970 во Скопје), со ликовните тенденции на одамна постоечки и свежи дела перманентно ја потврдува својата зрелост како солиден пример за...

Маж на годината

Се ближи крајот на годината, со затворањето на оваа, за многумина пеколна година, се доделуваат и голем број на признанја и награди. Меѓу многуте,...

Нема потреба да покажуваме голи гради на осмомартовските протести, општеството никогаш немало проблем со...

Се повеќе се стеснува границата на делови од телото кои се интимни, се повеќе се експонира голо добро издефинирано и спортски конструирано тело. Инстаграм...

Доминантна оптичка илузија во творештвото на Виктор Вазарели

Еден од најголемите визионери на уметноста на 20 тиот век што ја поврза науката и техниката и воспостави релација која исклучиво е во служба...

Македонија – земја на геронтократија, свекрвата е институција а повозрасниот колега неформален шеф

Во Македонија свекрвата е институција, младите луѓе во просек се отселуваат на 30 години од дома, голем број млади остануваат да живеат со родителите...

Како зборовите позитивно и зголемување се претворија во аларм, страв и паника?

Во последните неколку години живееме во дијаболична реалност помеѓу квантификативите - намалување - зголемување и квалификативите позитивно - негативно. Според податоците на националниот стожер денеска...

Експресивен колористички сензибилитет

Никола Иванов-Балтон ( роден 1948 во Штип - починал 2012 во Дојран) во констелацијата на современите ликовни тенденции во Македонија зазема сосема издвоено место...

Ќе бевме среќни, ако аутфитот на Рашела и пиперките на Нина ни беа најголемите...

Бидејќи прочитав дека аутфитот на новата Сирма војвода на ВМРО-ДПМНЕ предизвикал реакции на социјалните мрежи брзам да појаснам дека модифицираната капа што ја носи...

Делата на Пикасо како геометриска кристализација на предметите

Пабло Пикасо (1881-1973, роден во Малага, Шпанија) е еден од најдоминантните и највлијателните уметници од првата половина на 20-тиот век. Станува збор за еден фасцинантен...
7,777FansLike
189SubscribersSubscribe

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!