дома информација вест ЈП Морган: Работата од дома е неефикасна, вработените се враќаат во канцелариите

ЈП Морган: Работата од дома е неефикасна, вработените се враќаат во канцелариите

717
0
Female hands typing on a keyboard and holding mouse

Инвестициската банка ЈП Морган Чејс и Ко забележа дека работниците кои работат од дома, со цел да се намали опасноста од пандемија, ја намалија продуктивноста, пишува Блумберг.

Стапката на сработена работа беше најпогодена во понеделник и петок, според податоците што извршниот директор на компанијата Џејми Димон ги презентирал на аналитичарите од компанијата „Киф, Брујет и Вудс“.

Банката забележа намалување на ефикасноста „кај сите вработени, не само кај помладите“, рече подоцна портпаролот на PMП Морган, Мајкл Фуско.

Банката „ЈП Морган“ побара од своите високи трговци да се вратат во канцелариите до 21 септември, со што стана првата американска банка која направи таков потег за да ги надополни своите работни места.

Исто така, на работниците во други функции им е наредено да се вратат во канцелариската зграда во Њујорк со максимално дозволен капацитет, засега, 50 проценти.

Финансискиот гигант верува дека помладите работници „би можеле да ја пропуштат можноста да научат“ со тоа што не биле во канцелариите, додавајќи дека работата на далечина не може да ја замени вистинската интеракција.

Додека истражувањето пред пандемијата покажа дека теле-работниците се исто толку ефикасни како „обичните“ канцелариски работници, имало прашања за тоа како вработените ќе бидат погодени од присилната забрана за движење за време на кризата во корона.

Извор: Nova Ekonomija