дома информација вест Јапонски научници дошле до нови сознанија за корона вирусот: На кожа може...

Јапонски научници дошле до нови сознанија за корона вирусот: На кожа може да се задржи девет пати повеќе од вирусот на сезонски грип

242
0

Научниците од јапонскиот универзитет во Кјото ја тестираа отпорноста на коронавирусот (САРС-КоВ-2) и вирусот на инфлуенца А (ИАВ) во мешавина од горна респираторна слуз и на површината на човечката кожа. Нивното откритие дополнително потврдува дека новиот корона вирус е многу позаразен и отпорен од вирусот на грип.

После низа анализи, јапонските експерти дојдоа до заклучок дека двата вируси остануваат значително помалку на површината на кожата отколку на другите неоргански површини (како метал, пластика, стакло), но корона вирусот може да преживее на кожата значително подолго од вирусот на грип.

Откриле дека САРС-CoV-2 на кожата преживува во просек девет часа, додека IAV на човечка кожа преживува во просек 1,82 часа.

Научна студија објавена во списанието „Клинички инфективни болести“, исто така, покажа колку долго можат да преживеат двата вируси во горната респираторна слуз. Новиот корона вирус може да преживее до 11 часа во слузта, додека IAV станува неактивен по 1,69 часа.

Истата студија исто така ја тестирала ефикасноста на дезинфекцијата од 80 проценти етанол во борбата против овие два вируси и открила дека дезинфекцискиот лек е многу ефикасен. Ги уништи двата вируси во рок од 15 секунди.

Способноста на вирусот САРС-CoV-2 да преживее до девет часа на човечка кожа го зголемува ризикот од инфекција во контакт со други, па истражувачите заклучуваат дека правилната хигиена на рацете е исклучително важна за да се спречи ширењето на корона вирусни инфекции.

Извор: Слободна Далмација

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде