Честопати забораваме колку е важно да го исчистиме капакот на конзервата пред да започнеме да пиеме.

Конзерви со храна и пијалоци патуваат долго пред да ги купите во најблиската продавница.

Тие се чуваат во големи магацини и се транспортираат во камиони, каде што потенцијално може да бидат контаминирани со присуство на мали животни или со нечистотија на околината во која се чуваат.

This image has an empty alt attribute; its file name is shutterstock_1017273760_400x0.jpg

Животинска урина на конзервата

Животинската урина може да биде извор на пренос на бројни болести, од кои едната е лептоспироза. Ова е болест предизвикана од бактерии кои можат да се најдат во урината на животни како глувци и стаорци. Лептоспирозата се пренесува со директен контакт со бактерии. Некои од симптомите вклучуваат треска, главоболка, болки во мускулите и слабост.

Конзервираната стока доаѓа во контакт со прашина и нечистотија

Прашината содржи микроорганизми кои се одговорни за болести. На пример, бактеријата Бацилус цереус може да предизвика дијареја, грчеви во стомакот, па дури и повраќање.

Инсектите можат да положат јајца или измет на конзерви

Според Светската здравствена организација, инсектите шират болести како што се дизентерија, гастроентеритис, дијареја, тифус, гангрена. И најдобриот начин да го избегнете тоа е да ги измиете конзервите со вода и течен сапун пред да ги отворите.

Траги од животни или инсекти можат да влезат во вашата храна

Капаците од конзерви може да содржат мали траги од инсекти како што се муви, пајаци. Ако не го исчистите капакот, тие можат да останат незабележани и ризикувате да паднете во вашата храна и да ја контаминирате подготовката на храната. Покрај тоа, некои инсекти, како што се муви, пренесуваат повеќе од 60 болести, вклучувајќи тифус, колера и детска парализа.

Извор: Alo rs