Конак во рамките на новиот манастир Свети Василиј во околината на Улцињ, во селото Зогање на Бриска Гора, беше срушена во средата претпладне, со полициско обезбедување

Според наредбата на инспекциските служби, со асистенција на полицијата, според неофицијалните информации на „Новости“, за уривање на манастирот е ангажирана компанија од Никшиќ.

Свештениците на Српската православна црква изјавуваат дека ова е реакција на властите во Црна Гора, по објавувањето на митрополитот Амфилохије дека литургиите во Црна Гора ќе продолжат на 14 јуни.

Митрополитот на Црна Гора и Литоралот, Амфилохије ги повика црногорските власти да не ги „мачат луѓето и свештенството“, туку „да го решат тоа со ликвидација на него“.

„Ги повикувам, па нека го сторат тоа ако мислат дека можат да го излечат овој народ од оној злобен вирус со кој сме отруени уште од времето на таа безбожна идеологија“, рече Амфилохије.

Извор: mondo.ba