Можеби не се туширате во исто време секој ден, но веројатно ќе се истуширате само наутро или навечер и имате причини за тоа.

Некои од нас сакаат утрински туш затоа што не можат да замислат да излегуваат од куќата без да се истушираат, додека други претпочитаат вечер.

Дерматологот открива кои навики се подобри и поздрави за нашето тело.

Исто така, некои сакаат долг туш и обрнуваат многу внимание на квалитетот на геловите и сапуните, додека други се тушираат непосредно пред работа.

Дерматологот Лорета Киралдо открива за порталот „Mind Body Green“ кои навики се подобри и поздрави за нашето тело.

Утринскиот туш е добро решение и за луѓето кои имаат мрсна кожа и за оние кои имаат сува кожа. Тушот како утринска рутина ќе ве освежи во секој случај кога ќе се разбудите испотени.

Но, тогаш многу често го прескокнуваат вечерниот туш, што во никој случај не е добра идеја.

Имено, во текот на денот, нашата кожа акумулира нечистотија и маснотии, како и пот и остатокот од козметички производи за нега на кожата кои ги применивме до вечер.

Ако се истушираме само наутро, може да внесеме бактерии на кожата во креветот.

Дерматологот вели дека утринскиот туш ве освежува и ве буди, особено ако водата е студена затоа што многу студии покажале дека студениот утрински туш ја зголемува дневната продуктивност.

Од друга страна, вечерниот туш ќе ве смири по напорниот ден. Бањата или тушот еден час пред спиење ја намалува основната температура на телото и ви помага полесно да заспиете.

Извор :Kurir rs;