Од избувнувањето на пандемијата досега во Србија се регистрирани близу 30.000 пациенти.

За сите што закрепнaле, закрепнувањето не се одвивало на ист начин. Некои лесно го надминуваат, додека за некои вирусот може да предизвика сериозни последици.


Брз замор, мала физичка сила и недостаток на имунитет се вообичаени симптоми по вирус.

Повеќето луѓе се жалат на интензивен замор после болест. Нашите пациенти, исто така, најмногу се жалеа на замор што никогаш не го почувствувале при друга болест, се пожалиле на срцеви палпитации, се плашеле дали срцевиот мускул ќе биде трајно оштетен или само за време на болеста е така – вели Ивана Стефановиќ од Ургентната клиника.

Најчеста грешка што ја прават излечивите луѓе е да ги преземат сите видови на лекови и витамини со цел да се подигне имунитет што е можно побрзо, а таквиот случаен внес може да предизвика последици, пред сè, за црниот дроб.

Закрепнувањето и обновувањето на физичката сила, во зависност од клиничката слика, може да траат неколку месеци.

Срцеви пациенти кои имаат срцева слабост може да имаат двојно поголеми проблеми со срцето отколку пред вирусот.

Вирусот влијае на срцето повеќе отколку што се сметаше претходно.

Професор д-р Петар Оташевиќ од Институтот за кардиоваскуларни заболувања „Дедиње“ вели дека корона вирусот може да влијае на повеќе од 70% од срцевиот мускул кај претходно здравите луѓе.

Тоа е повеќе отколку што претходно се мислеше и тоа нè загрижува, затоа што не сме сигурни дали оштетениот ќе се опорави подоцна. Не постои начин однапред да знаете дали некој ќе има компликации, меѓутоа, тоа не значи дека доколку сте биле здрави и млади, нема да ги имате овие компликации – вели д-р Оташевиќ.

Досега скоро 15 милиони луѓе се излечиле од ковида 19 во светот, а најновата германска студија покажала дека повеќе од три четвртини од пациентите кои закрепнале имаат срцеви проблеми.

Извор: Novosti.rs