дома информација вест Технологија и право

Технологија и право

36
0

Во филмот Елисиум, чие дејство се одвива во далечна иднина, главниот лик Макс (Мет Дејмон) прави кривично дело за кое е изведен пред суд. Судијата, сепак, не е човек, ниту има порота.

Судската постапка ја спроведува машина која врз основа на високо развиена вештачка интелигенција ефикасно ги пребарува законските прописи, ги разгледува сите аспекти на случајот и анализира дали обвинетиот лаже или ја зборува вистината.

Уметничкиот придонес на филмот е сомнителен, но филмот претставува добра презентација за тоа како луѓето го перцепираат понатамошниот развој на современите технологии и можноста за нивна примена во законот.

Иако сега сме далеку од такво сценарио, неспорно е дека, како и во другите области, информатичките технологии имаат големо влијание врз секторот за правни услуги.

Адвокатите, кои најчесто се карактеризираат со конзервативен пристап кон водење бизнис, сè повеќе прифаќаат современи технолошки решенија, свесни за вредноста што ја носат.

Опсегот на ИТ алатки за адвокати е широк и вклучува софтвер за внатрешна употреба, како и платформи за директна услуга на клиентите. На сите овие решенија им се обраќаме како Legal Tech.

Индустријата за Legal Tech експоненцијално расте. Во рамките на Legal Tech, под-областите се формираат според видот на технологијата и нејзината примена во секторот за правни услуги.

Една важна под-област е алатката за побрзо изготвување на правни документи познат како софтвер за автоматизација на документи. Софтверот за автоматизација на документи денес сè повеќе се користи меѓу адвокатите, службениците за човечки ресурси и менаџерите, бидејќи им овозможува да креираат правни документи со висок квалитет, пониска цена и со минимален ризик да направат грешка.

Земете, на пример, директор на мала или средна компанија или службеник за човечки ресурси на поголема компанија кој сака да склучи договор за вработување со нов вработен. Тие би можеле да бараат претходно направен договор или образец меѓу нивните досиеја, да ги прочешлаат сите негови одредби, да проверат дали се во согласност со важечките прописи што се сменија во меѓувреме, и потоа да го прилагодат документот на условите под кои е вработен новиот вработен.

Овој процес одзема многу време, а директорот, односно службеникот за човечки ресурси, веројатно нема правни знаења потребни за да процени дали стариот договор е во согласност со важечките прописи, ниту пак вештините за изготвување што ќе им овозможи соодветно да го прилагодат текстот на стариот договор на условите договорени со новиот вработен. Стандардна алтернатива досега беше поканување на адвокат да изготви нов договор за вработување.

Претприемачите и компаниите сега имаат трета опција – користење услуга заснована на технологија за автоматизација на документи. Услугата обезбедува пристап до Интернет до шаблоните за работни односи што ги изработила адвокатската канцеларија и кои редовно се ажурираат така што тие се во согласност со важечките прописи во секое време.

Шаблоните се чуваат на софтверска платформа, до која клиентот пристапува со лозинка, го активира образецот што му е потребен и го пополнува со одговарање на автоматски генерирани прашања, следејќи ги пишаните упатства и објаснувања собрани од адвокатската канцеларија. Софтверот автоматски ги обработува одговорите на корисникот и генерира документ врз основа на нив, кој е во согласност со важечките законски прописи, без правописни и граматички грешки, форматиран и подготвен за печатење и потпишување.

Технологијата за автоматизација на документи е една од постарите гранки на Legal Tech. На глобалниот пазар има неколку големи провајдери на софтвер кои диктираат трендови, и неколку десетици помали компании и стартапи кои пополнуваат празнини со своите специфични производи, но исто така носат и новини во овој сектор.

Извор: Nova Ekonomija

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде