СРБИЈА најверојатно ќе воведе задолжителен ПЦР тест и 14-дневна карантин за странците кои доаѓаат од одредени земји во текот на неделата.


Како што Телеграф дознава во Кризниот штаб за борбата против корана вирусот, списокот на земји за кои ќе се воведе карантин сè уште не е составен.

Неопходно е да се разгледа епидемиолошката состојба во секоја од нив,така што ќе се донесе одлука врз основа на тоа – велат во Седиштето.

Србија во моментов ја нема оваа мерка за ниту една земја.Сепак, границите со Црна Гора се затворени. Објавена е можноста за отворање на границата со Бугарија на 16 август.

На 8 август пристигнаа информации од Германија дека во земјата не може да се влезе без негативен тест за корона вирусот.

Грчките граници беа отворени за кратко време. Хрватска вели дека нема влез без негативен тест PCR, кој е стар најмалку 72 часа. Од почетокот на месецот, се знаеше дека е можно да се организира патување во БиХ, Албанија, Турција и Египет од другата страна.

Извор: Телеграф