НКТ објави дека сите лица што влегуваат во Црна Гора од Србија ќе бидат испратени вечерва во карантин!

„Почитувајќи го развојот на епидемиолошката состојба во Србија, решено е сите лица што влегуваат во Црна Гора од таа земја вечерва да бидат испратени на карантин“, се вели во соопштението на НКТ.

Во соопштението се наведува дека Црна Гора останува решена да не ги затвора со своите граѓани, но дека стапката на активни случаи во Србија, особено во областа долж границата со Црна Гора, како што е наведено, бара најстрог епидемиолошки надзор.

Затоа, лицата кои влегуваат во Црна Гора од Србија, нема да бидат испратени на домашна самостојност, туку исклучиво на карантин во објектите определени од државата за таа мерка, според НКТ.

На седницата на стручно тело, поради сложената епидемиолошка состојба во северниот дел на Црна Гора, беше решено да се прекине работењето на сите угостителски објекти во општините Плевља, Бијело Поље, Беране, Петница, Андријевица, Розаје, Плав и Гусиње на најмалку една недела.

Извор: mondo.ba