Истражувачите во Тајланд започнале да собираат примероци од лилјаци за да ги тестираат за корона вирус, во услови на загриженост дека тие можат да претставуваат закана за локалните жители, објави владата.

Истражувачите планираат да соберат 300 лилјаци во текот на три дена од пештерата во провинцијата Чантабури на југоистокот на земјата. Лилјаците ќе бидат ослободени по тестовите. Тајланд има 23 видови на лилјак со потковица, но досега немало истражување за опасностите корона вирусот да се шири помеѓу населението преку преносот од лилјаци.

Изворот на вирусот останува предмет на дебата откако се појави во Кина кон крајот на минатата година.


Светската здравствена организација (СЗО) во април соопшти дека сите расположиви докази сугерираат дека потекнува од лилјаци во Кина, но не е јасно како вирусот ја скокнал пречката на видовите на луѓето.

Истражувачкиот тим во Тајланд го вклучува Supaporn Wacharapluesadee, кој го идентификуваше првиот случај на COVID-19 на земјата во јануари, бидејќи стана првата земја надвор од Кина што забележа случај на вирус. Досега има пријавено 3.134 случаи и 58 смртни случаи.

Целата вест на theguardian.com може да ја прочитате тука