Тој е висок нешто повеќе од 18 метри и тежи 25 тони.

И, по долги години макотрпна работа, јапонскиот робот Гундам во природна големина штотуку им докажа на своите легионичари дека навистина може да се движи.

Моделиран според еден од роботите од популарната анимирана серија од 1970-тите, огромен робот се придвижи во Јокохома.

Хуманоидот требаше да стане центар на фабриката Гундам Јокохама, јужно од Токио, на 1 октомври, но пандемијата предизвкана од корона вирусот го одложи вклучувањето на роботот во фабирика и негов почеток со работа.

Извор: Theguardian.com