дома информација вест СЗО се откажа од идејата за скоро спасување на светското население од...

СЗО се откажа од идејата за скоро спасување на светското население од пандемијата со КОВИД19 преку вакцина

707
0

Светската здравствена организација (СЗО) денес објави дека широко распространетата дистрибуција на вакцини за корона вирус не се очекува пред средината на следната година и ја истакна важноста на строгите проверки на нивната ефикасност и безбедност.


„Не очекуваме да видиме раширена вакцинација до средината на следната година“, рече портпаролката на СЗО, Маргарет Харис на прес-конференција во Џенева.

Харис рече дека третата фаза на тестирање на вакцините мора да биде подолга бидејќи е потребно да се види кој е заштитен ефект на вакцините и колку се безбедни. Портпарол на СЗО исто така рече дека засега „нема јасен сигнал“ од клиничките испитувања за тоа дали и колку е ефикасна и безбедна која било вакцина.

Харис додаде дека првата група на вакцинирани најверојатно ќе бидат здравствени работници и други лица од ранливи групи и дека се потребни две милијарди дози за таа фаза.

Таа исто така потенцираше дека е потребно да се разменат податоци за вакцините, да се споредат, да се применат на вистински начин и, од научна гледна точка, да се обезбеди соодветна стратегија покрај вакцините.

Извор: Novosti.rs