дома информација вест СЗО: Детска парализа е искоренета од Африка

СЗО: Детска парализа е искоренета од Африка

898
0

Детска парализа која инаку е производ на паразит кој ја напаѓа коскената срж е целосно искоренета од Африка.

Во изминатите неколку години не е пријавен ниту еден случај на дете заболено од детска парализа, која инаку се потврдува кај деца до 5 години.

Успехот, експертите од СЗО го припишуваат на вакцина која е воведена од пред неколку години во Африка.

Во Америка се воведува кампања во соработка со епидемиологии и инфектолози од СЗО за подигање на свест за значење на вакцинацијата, а овој пример се третира како суштински доказ за значењето на вакцината.

Извор: Нова Македонија