Њујорк (Бизнис Си-Ен-Ен) Едвај сме една недела во септември и веќе е див месец за Тесла.
Месецот го започна со масовна продажба на акции, виде како нејзините богатства се намалуваат (и малку се опоравуваат) и се насмевнуваат и носат забележителен ослаб од S&P 500.
Да се прошетаме низ досега авантуристичкиот месец на Тесла и извршниот директор Илон Маск:

Пад на акциите
Тесла (ТСЛА), една од американските берзи со најдобри резултати оваа година, го претрпе најлошиот ден на тргување откако излезе во јавноста пред 10 години во вторникот.
Акциите на Тесла изгубија 21% од нивната вредност откако „Стандард и Пурс“ одбија да го додадат на својот индекс од 500 најголеми акции во САД. Ако се додаде на индексот, ќе се потребни портфолио менаџери кои го огледаат индексот за да купат дополнителни акции. Дел од порастот на акциите на Тесла во последните месеци беше во очекување дека тој ќе се додаде на престижниот индекс.

Пазарната вредност на Тесла во вторникот падна за приближно 80 милијарди долари. Тоа е повеќе од комбинираното пазарно ограничување на Ford (F) и General Motors (GM).
Во вторникот, падот од 21% го намали слајдот на компанијата од 19% во јануари 2012 година, помалку од две години по првичната јавна понуда. Третото и четвртото најголемо паѓање на компанијата за еден ден се случи кога загуби скоро 19% на 16 март, а 17% на 5 февруари оваа година. Акциите се вратија убаво од секоја од распродажбите.
И, се чини, тоа се случува во среда: Акциите се затворија за 11% повисоко и се зголемија за скоро 340% за годината.

Повеќе конкуренција
Можеби се чини дека Тесла е единствената компанија за електрични возила со сета покриеност, но има и други. На пример, „Џенерал моторс“ се здружува со Никола за да работат на „Никола Badger“, целосно електричен и електричен пикап-ќелија со горивни ќелии со водород.
Партнерството му дава на Џенерал моторс 11% удел во стартапот, добивајќи капитал од две милијарди долари, соопштија компаниите во вторникот. ГМ исто така ќе добие право да предложи еден директор во управниот одбор на Никола. Акциите на Никола затворија 40% повисоко по вестите.

Продажба на акции
На 1 септември, Тесла објави дека планира да продаде нови акции до околу 5 милијарди американски долари., Еден ден откако ги подели своите акции што ја намали цената на секоја акција за една петтина. Неколку дена подоцна, на 8 септември, таа објави дека ја завршила таа продажба. Точниот број на продадени акции, а со тоа и просечната цена на секоја продажба, не беше обелоденет.
Тесла не даде многу конкретни детали за тоа што планира да стори со парите од продажбата на акции, едноставно во регулаторно поднесување поднесе изјава дека има намера да ги искористи приходите „за понатамошно зајакнување на нашиот биланс на состојба, како и за општи корпоративни цели “.

S&P 500 snub
S&P Dow Jones Indicesобјави на 4 септември со додавање на три нови компании – ниту една не беше Тесла, највредниот производител на автомобили на планетата.
Индексот S&P 500 е еден од најважните берзански индекси, кој се смета за клучен репер за следење на успехот на најголемите американски трговски друштва.

И покрај тоа, оттогаш изгуби околу 100 милијарди долари пазарна капа, Тесла сепак вреди повеќе од Тојота, Дизни и Кока-Кола. „Накратко, Тесла што не влегува во S&P 500 ќе биде гребење на главите за биковите што ова го сметаа за буквално заклучување со оглед на сите исполнети параметри“, напишаа аналитичарите на Ведбуш во белешката.

Извор : CNN;