Вакцината против КОВИД 19, што е направена во Институтот „Николај Гамалеј“ во Москва, ќе биде регистрирана до 12 август, а истата ќе започне да се применува на 15 август.
Во тек е финалната постапка и експертите сега треба да дадат согласност за издавање на официјална регистрација и дозвола за широко распространета употреба на вакцината.

Првите корисници ќе бидат луѓе од оние професии што можат да бидат заразени најбрзо и кои се најекспонирани. Меѓу нив има полицајци, војници, наставници и наставници. Масовната вакцинација во Русија се очекува да започне за половина година. Лекарите очекуваат дека граѓаните ќе можат да се вакцинираат во здравствените центри во јануари и февруари 2021 година.

Најавено е дека Русите вакцината ќе ја добијат бесплатно и нема да бидат задолжителни. Засега е непознато која ќе биде цената на извозот. Но, сигурно е дека е меѓу најевтините. Досега најскапиот американски ќе го произведува „Модерна“ и ќе чини меѓу 50 и 60 долари за две дози. Американската компанија „Пфицер“ и германската „Бонтехх“ ќе ги продадат своите за околу дваесет долари, по една доза. Британско-шведската Астра-Зенека „ги чини“ своите дози од три до четири долари.

Фактот дека Русија ќе биде прва што ја регистрира својата вакцина, многумина ја сметаат за прашање на државен престиж. Така, Кирил Дмитриев, генералниот директор на Рускиот фонд за директни инвестиции, го спореди правењето на вакцината против короната со лансирањето на првиот сателит во вселената.

Извор: Novosti.rs