Новиот експериментален третман, наводно, ги мами клетките на ракот да се самоуништуваат, без употреба на никакви лекови, обезбедувајќи нова надеж за победа во војната против многу различни видови на оваа болест.

Третманот вклучува наночестичка обложена со аминокиселина наречена Л-фенилаланин. Хемикалијата природно не се произведува во организмот, но се апсорбира од месото и млечните производи што ги консумираат луѓето.

Л-фенилаланинот е совршен мамка, бидејќи е една од главните аминокиселини кои им требаат на клетките на ракот за да растат и да се шират низ човечкото тело, создавајќи хаос.

Новиот третман се покажа како неверојатно успешен кај глувците, пишува РТ. Тајната е наночестичката наноскопска фенилаланин порозна мимична аминокиселина или скратено Нано-ППААМ.

Нано-ППААМ предизвикува хиперпродукција на реактивни видови кислород (РОС), што предизвикува каскаден ефект во клетките на ракот, убивајќи ги, оставајќи ги неповредени околните, здрави клетки.


Наспроти вообичаената практика, нашиот пристап беше да се користат наноматеријали како лек наместо како носач на лекови “, вели научникот за материјали Далтон Таи од Технолошкиот универзитет„ Нанианг “во Сингапур.

Методот убива приближно 80 проценти од клетките на рак на дојка, кожа и стомак кај глувци, заедно со водечките третмани со хемотерапија, но без непријатни несакани ефекти. Истражувањето на наночестички обично се фокусира на нивната употреба како механизам за испорака на лекови, наместо како третман.

Сè уште постои долга серија регулаторни бариери кои треба да се надминат пред третманот да биде ставен на располагање на пациенти со луѓе.

Ако помине низ клинички испитувања, тоа исто така ќе помогне во борбата против отпорни на лекови, повторливи форми на рак, обезбедувајќи уште еден можен светилник на надежта; без лекови против кои ракот нема да има на што да одолее.

Извор: Alo rs