Сметката беше искористена за да се избегнат финансиски ограничувања на САД, сугерираат документи во банка.

Еден од најблиските пријатели на Владимир Путин можеби ја користел банката Баркли во Лондон за перење пари и избегнување на санкции, се наведува во објавениот документ.

Милијардерот Аркадиј Ротенберг го познава рускиот претседател уште од детството.

Финансиски ограничувања или санкции беа воведени на Ротенберг од Соединетите Држави и Европската унија во 2014 година, што значи дека банките од Западот може да имаат сериозни последици поради деловна соработка со него.

Банката Баркли тврди дека ги исполнила сите свои законски и регулаторни обврски.
Министерството за финансии на САД соопшти дека браќата „ги поддржуваат омилените проекти на Путин“ и „заработиле милијарди долари преку договори со Гаспром и Зимските олимписки игри во Сочи што им ги додели Путин“.

Овие досиеја ги доби Bazfid Njuz кој ги сподели со Меѓународниот конзорциум на истражувачки новинари (ИЦИЈ) и 400 новинари од целиот свет. „Панорама“ ја водеше истрагата за Би-Би-Си.

Извор : B92 ;