Тој додаде дека од тие хемикалии може да се направи експлозив. Затоа, Продажбата ги повикува земјите во Европа, но и ширум светот, да воведат забрани за оваа организација.

„Зошто Хезболах би чувал амониум нитрат на европско тло? Одговорот е јасен: Хезболах го ставил оружјето таму за да може да изврши големи терористички напади секогаш кога тој или неговите господари во Техеран сметаат дека е потребно“, рече Салс.


Тој изјави дека оперативците на Хезболах ги преместиле залихите на амониум нитрат од Белгија во Франција, Грција, Италија и Шпанија во изминатите години и дека се сомнева дека тие ќе продолжат да чуваат материјали низ цела Европа, пренесува АП.

Продажбата рече на онлајн форум организиран од американскиот еврејски комитет дека Соединетите држави се сомневаат дека овие залихи сè уште се наоѓаат низ цела Европа, најверојатно во Грција, Италија и Шпанија.

Тој рече дека Хезболах е „унитарна организација што не може да се подели на воено и таканаречено политичко крило“.

„Без целосна забрана, групата сè уште може да собере пари и да регрутира оперативци“, рече Сале, додавајќи дека Хезболах е „една организација“ и дека е „терористичка организација“.

Силес ги даде своите коментари шест недели откако експлодираше магацин полн со амониум нитрат во пристаништето Бејрут, при што загинаа околу 190 лица и беа повредени повеќе од 6.000.

Извор : b92;