Православните икони од 14 век се појавија под гипсот на sидовите на еден од францисканските манастири во Дубровник, пишува порталот „Објектив.рс“.

Ова се фрески што ги прикажуваат Богородица Хогетрија и Крштевањето Христово.

Милош С. (38), кој го посети Дубровник и виде православни фрески на sидовите на францисканскиот манастир на Малите браќа, но и во црквата Преображение Христово, за овој портал рече дека никој од свештенството не сакал да објасни за што станува збор.

Забележав дека се појавуваат икони под гипсот, јас веднаш ја препознав православната иконографија, бидејќи јас сум некој што редовно посетува манастири, и православни и други низ цела поранешна Југославија. Јас едноставно го сакам тоа. Ме интересираше од каде потекнуваат православните икони во Француски манастир. Се обидов да ги прашам луѓето што служат во тој манастир, но кога го слушнаа моето прашање, сите свртеа глава и ме оставија без да кажат ниту еден збор , вели Милош.