Апликацијата за информации за квалитетот на воздухот AirCare, чиј автор е младиот програмер Горјан Јовановски од Скопје, е популарна во регионот, и сега е достапна во САД, пренесува Гласот на Америка.

“Добиваме информации од три главни извори: од државните мерни станици за загадување на воздухот, приватни мерни станици и сателитски мерни станици, како и податоци од Европската вселенска агенција и НАСА. Откако дознаа дека сме провалиле на американскиот пазар, многу корисници започнаа да ја преземаат апликацијата на нивните мобилни телефони, користејќи ја неколку пати на ден за да проверат дали има загадување околу нив, но и да следат пожари “, рече Горјан Јовановски, 27-годишен жител на Скопје и софтверски инженер зад апликацијата AirCare, позната како Мој воздух.

Апликацијата обезбедува податоци за загадувањето на воздухот во 39 земји, на 8 јазици и, според нејзиниот автор, ги комбинира нејзините две страсти – технологијата и екологијата.

Апликацијата Мој Воздух, или AirCare, постои од 2015 година во Македонија.

Од минатата година, првата земја во регионот во која се прошири популарната апликација е Србија, бидејќи самата се соочува со огромен предизвик поради загадувањето.

Загадувањето е една од последиците со кои се соочуваме поради климатските промени. Секој во светот, не само Македонија како индивидуална земја, мора да ги смени навиките и да работи за почиста, позелена, еколошка иднина ако сакаме да опстанеме како човечка раса”, рече Јовановски.

Преземањето на AirCare е бесплатно и подеднакво достапно за корисниците на iPhone и Android.

Извор : Nova Ekonomija ;