Повеќе од 700.000 работни места би биле загрозени за компаниите од ЕУ кои извезуваат во Велика Британија доколку Велика Британија и Брисел не се договорат за трговски договор оваа година, според водечкиот германски институт за економски истражувања, пишува Фајненшл тајмс.

Вкупно, вклучувајќи ги и компаниите што не се членки на ЕУ, извезуваат во Велика Британија, доколку не се реши проблемот со Брегзит, може да има милион потенцијални загуби на работни места, се вели во необјавениот извештај на Институтот за економски истражувања Хале.

Бројот на загуби на работни места ја покажува улогата на обете страни во преговорите меѓу Лондон и Брисел, што покажува мал напредок во потпишувањето на трговскиот договор.

Иако Велика Британија ја напушти ЕУ на крајот на јануари 2020 година, тој ќе остане во царинската унија и единствениот пазар на Унијата до крајот на оваа година.

Доколку не се договори договор за трговија, следната година се очекуваат царински контроли и тарифи за трговија меѓу ЕУ и Велика Британија.

Германија би претрпела најголема загуба, се вели во студијата, предвидувајќи дека доколку не се реши проблемот со Брегзит, најголемата европска економија ќе има повеќе од 176.000 потенцијални загуби на работни места во компании што извезуваат во Велика Британија и нивните добавувачи Франција може да изгуби над 80 000 работни места, Полска 78 000 и Италија 72 000.

Надвор од ЕУ, Кина би била најпогодена, согласно паушалните проценки со скоро 91.000 работни места.

Помалите земји би претрпеле поголем удар во однос на големината на нивниот пазар на труд, така што Ирска предвидува дека ќе изгуби над 35.000 работни места, што е скоро 2% од работната сила.

Словачка, Чешка, Белгија и Малта може да изгубат помеѓу 0,5 и 3,4 проценти од вкупните работни места. Минатата година Велика Британија увезе 319 милијарди евра стоки и услуги од ЕУ.

Институтот Хале претпоставуваше дека трговијата меѓу Велика Британија и ЕУ ќе ги следи правилата на Светската трговска организација по Брегзит.

Ова значи дека увозот на автомобили и делови од ЕУ ќе има тарифа од 10 проценти, додека земјоделските тарифи ќе бидат повисоки, а нетарифните трошоци, како што се царинските одложувања и документите, исто така, нагло ќе се зголемат за компаниите што увезуваат во Велика Британија.

Приливот на стоки и услуги од ЕУ во Велика Британија би опаднал за 41% доколку не се постигне договор.

Истражувањето предвидува дека најмногу ќе се погоди автомобилската индустрија, што особено ќе ги погоди извозниците во Германија, Шпанија, Чешка, Белгија и Словачка. Но, извозниците на земјоделски производи во Бугарија исто така би биле нарушени, како и француските и холандските извозници на големо.

Извор: Nova Ekonomija